Шаран в чест на Свети Николай Чудотворец - Естествено чиста храна, с доставка до дома - Alfa Garlic
Шаран в чест на Свети Николай Чудотворец
0
Шаран в чест на Свети Николай Чудотворец
Никулден е най-тържественият от трите поредни празника, в началото на декември месец. Той е в чест на Св. Николай Чудотворец, станал прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци. По тази причина, навсякъде у нас, Свети Никола се почита като патрон на моряците и рибарите.

Според народните вярвания светецът причинява морските бури и урагани, разлюлява водите и потапя корабите и лодките. Затова нашият народ вярва, че на Никулден се отдава нужната почит към светеца покровител. Задължителен елемент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, защото според поверието шаранът е слуга на Св. Никола. Веднъж, когато светецът плавал с лодката си по морето, силни вълни пропукали пода й. Светецът бръкнал с ръка във водата и извадил шаран, с който запушил пукнатината. Така спасил от удавяне спътниците си. Оттогава останал обичаят да се жертва риба шаран в чест на светеца. Най- често шаранът се приготвя пълнен с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се в тесто и се пече. Така приготвеното празнично блюдо се нарича рибник или шаран в чест на Свети Николай Чудотворец.

Жените имат обичай да запазят кост от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост се смятала за необикновена и я пришивали към шапките на децата си, за да ги пази от уроки. С нея лекували безсъние и плач при малчуганите.
По своите характеристики Св. Никола напомня на гръцкия бог Посейдон и славянския Велес/Волос.

Ще споделим с вас традиционна рецепта за пълнени шаран

Необходими продукти за четири порции:
2.5 – 3 кг шаран
200 г ориз
3 глави червен лук
1 връзка пресен лук
60 г орехи
60 г стафиди
1 ч.л. мащерка
1 щип. черен пипер
сол
4 с.л. шарлан
1 к.ч. вода
магданоз
Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1/3 от лука (3 глави) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио (4 с.л.). Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз (200 г) и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките – черен пипер (1 щип.), сол, мащерка (1 ч.л.), а също и водата (1 к.ч.). Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (60 г) и накрая – ситно нарязаният пресен лук (1 връзка). Всичко се разбърква много старателно.

Шаранът (1 1/4 кг) се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият червен лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 градуса температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час, без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ.
Времето за приготвяне е около 120 минути.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP

X